Blog

Toate

Educarea gusturilor și moderația în consumul de dulce și sărat

19/11/2018
Spread the love

Pentru o dietă echilibrată, este important să ne învățăm copii ce înseamnă bucuria unui gust dulce sau sărat savurat cu plăcerea moderației.

Suntem producători de dulciuri de aproape două decenii. Știm că este tentant pentru părinți să recompenseze un comportamentul copiilor cu dulciuri și ne bucurăm foarte mult când vedem copii care aleg dulciurile Tecsa din rafturi.

Cât de mult zahăr este în regulă?

Recomandările medicilor propun să oferim mai puțin de 25 de grame (6 lingurițe) de zahăr pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Această valoare include atât băuturi îndulcite cu zahăr, cât și dulciuri. Copii mai tineri de 2 ani nu ar trebui să încerce deloc zahăr. Consumul la începutul vieții al produselor cu zahăr adăugat conduce la obezitate, hipertensiune arterială și diabet de tip 2. Iar aceste probleme pun copiii și tinerii adulți la risc pentru boli de inimă. Consumul excesiv de deserturi preparate din ingrediente precum ouă, unt, lapte, smântână, făină şi sirop de zahăr poate duce în timp la ridicarea nivelului colesterolului dăunător din sânge, un factor de risc alarmant pentru bolile cardiovasculare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii informează că aportul de zahăr trebuie să furnizeze doar 10% din aportul energetic, indiferent de vârstă. Experții susțin că organismul recunoaşte o poate procesa și utiliza. În schimb, zahărul rafinat şi extrarafinat din comerţ este transformat de organism în grăsime, care se depune mai apoi pe anumite ţesuturi.

Alegerea ca preferință de dietă a dulciurilor nu permite celor mici să se bucure de un un aport sănătos de fructe, legume, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Sfatul nostru pentru părinți este să citească etichetele produselor alimentare, iar unde apare zahăr să facă matematica – fiecare 4 grame de zahăr sunt egale cu o linguriță.

Cele mai problematice zaharuri sunt in alimente procesate, bauturi sportive, bauturi carbogazoase, deserturi si sucuri de fructe, iar aceste zaharuri nu au aport nutritional. Suntem obligati, ca producători, să menționam în mod clar zaharurile adăugate pe etichetele produselor alimentare, inclusiv substituenții acestora – fructoză, arome de fructe etc.

Recomandăm că părinții să ofere copiilor alegeri sănătoase la fiecare masă și să-i lase să aleagă ceea ce corpurile lor le spune că au nevoie. Poate fi carne sau legume la mic dejun dimineața, mai degrabă decât la prânz sau cină – și asta e în regulă. Organismul lor se poate autoregla atunci cand au nevoie de proteine, grasimi si carbohidrati.

Atunci când ți-e foame, totul are un gust bun

Atât copiii cât și adulții sunt programați să se ghideze după propriile indicii de foame și sațietate pentru a-și regla aportul alimentar.

Gustările dulci pot avea un loc în dieta copiilor, dar nu ar trebui să fie în fiecare zi.

Părinții ar trebui să știe că dulciurile pot fi oferite strict ca un deliciu periodic, în porțiuni rezonabile, pentru ocazii speciale sau zile de sărbătoare. Copiii nu pot alege o dietă echilibrată de la sine putere deoarece nu au toate informațiile necesare, iar gusturile dulciurilor îi condiționează să mănânce tot mai multe, chiar și după ce au atins pragul sațietății.

Suntem aici să fim de ajutor în educarea gusturilor celor mici în virtuțile moderației pentru a se bucura de gusturi sublime în cele mai sănătoase moduri.

19/11/2018
Autor: Tecsa

Acest website utilizează cookies. Sunt delicios de utile.

În conformitate cu Regulamentul General privind Protecția Datelor (UE) 679/2016, te informăm că utilizăm module cookie pentru a optimiza funcționalitatea și navigarea în siguranță pe website, pentru a ne analiza traficul, pentru a oferi funcții pentru rețelele de socializare și pentru a oferi vizitatorilor o experiență web demnă de gustul sublim.